Știrea zilei #13 sau Refulare #5

Lecturăm pe HotNews cum un etnic secui se revolta.

Short version, el ”solicita sancționarea președintelui Traian Băsescu, a președintelui Senatului, Crin Antonescu, a premierului Victor Ponta și a ministrului Liviu Dragnea pe motiv de discriminare. Balasz îi acuza pe cei patru că au făcut declarații publice în care exclud crearea unei regiuni cu populație majoritară maghiară încălcând astfel mai multe convenții internaționale.”.

Petiția începe:

”Subsemnatul, Izsak Balazs, domiciliat în Tg-Mureș, str. Marton Aron nr…, în numele poporului secuiesc, mă adresez D-voastra, cu rugămintea să supuneți analizei următoarea speță și să întreprindeți măsurile necesare.” (bolduirea îmi aparține)

Ce mi se pare interesant sunt următoarele:

  • cere în numele poporului secuiesc. Consultând datele provizorii (altele nu am găsit) ale recensământului din 2011, numărul secuilor este insignifiant. (sursa). Pe undeva pe la pagina 5 găsim următoarele: ”Rezultatele provizorii ale recensământului populației relevă faptul că, din totalul populației stabile, 16.870 mii persoane (88,6%) s-au declarat români. Populația de etnie maghiară a fost la recensământ de 1.238 mii persoane, reprezentând 6,5% din populația stabilă a țării, iar numărul celor care s-au declarat romi a fost de 619 mii persoane (3,2%). Între alte etnii care au înregistrat un număr de persoane de peste 20 mii se situează următoarele grupuri etnice: ucraineni (51,7 mii persoane), germani (36,9 mii), turci (28,2 mii), ruși – lipoveni (23,9 mii) și tătari (20,5 mii persoane). Numărul persoanelor pentru care nu a fost înregistrată etnia (nu au dorit să o declare sau nu erau prezente) a fost de 59,2 mii persoane, reprezentând 0,3% din populația stabilă a țării.” Cum alte cuvinte, numărul maxim al secuilor este de 59,2 mii persoane, la care adăugăm cei maxim 19.999 de persoane deoarece nu au întrunit cei 20.000 minimi pentru a fi înșiruiți. Deci, în total, așa, cu larghețe, vreo 80.000 de secui. Cât un oraș de mărimi decente (Târgoviște, Focșani, Tulcea etc.)
  • sare de la mere la pere. În continuarea petiției, după niște bla-bla introductiv găsim următoarele: ”Reprezentanții poporului secuiesc au formulat de repetate ori acest deziderat, însă răspunsul liderilor politici romani este ca acest lucru nu este posibil și ca o regiune cu populație majoritara maghiara nu va exista. Acest lucru înseamna ca pe baza intențiilor lor, vor exista doar regiuni cu populație majoritar romana. Trecând peste faptul ca astfel se încalcă prevederile a mai multor convenții internaționale, este vorba și de discriminarea cetățenilor de etnie maghiara.
  • are alte texte aburitoare și pline de aiureli în care zice același lucru. El un secui plânge de amarul maghiarilor de pretutindeni.

Analizând puțin la rece, trag următoarele concluzii:

1. Țiganii ( a se citi rromii) din sectorul 5 ar putea cere aceleași drepturi. Conform wiki, în sectorul 5 sunt 270.000 de capete. Punând RFG-ul la un loc (a se citi Rahova, Giurgiului, Ferentari), nu cred ca nu se aduna 80.000 de oameni de etnie rromă. Hai să facem Ținutul Autonom Ferentari. E același drac, pe același calapod. E și mai simplu de organizat că sunt doar 3 cartiere, nu 3 județe.

2. De când se plâng secuii de grija maghiarilor? Cum ar fi să depun eu o plângere că nea Gheorghe de la deal nu are apă curentă în curte. Să depun eu o petiție, în numele meu de bucureștean, că ăla nu are apă curentă. Aaa, să îl ajut pe nea Gheorghe să o scrie și să o formuleze e altceva. Dar nu o depun eu în nume propriu.

3. Oricine are o părere proastă sau neconformă cu a unui maghiar brusc discrimină. Dacă îi spui unui maghiar ”Nu”, săracul este discriminat.

Ca altă poveste, am fost vara asta prin secuime și nu m-am simțit stingher sau discriminat. Am dialogat cu maghiari și nu am fost trimis în mama sau să mă lovesc de ”Nem tudom”. Astea sunt căcaturi politice cărora nu le pot arăta decât degetul din mijloc.