Știrea zilei #11 sau Refulare #2

Azi avem Kinder cu surprize sau doi în unul. Pe gandul.info suntem informați despre declarația Bisericii Ortodoxe Române:

BOR: Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului roman, adventiştii au apărut abia la începutul secolului al XX-lea

Aparent această declarație a BOR vine în urma unui comunicat al Bisericii Adventiste de ziua a șaptea. Fiind curioși din fire, căutam în analele Internetului așa cum unii preoți caută în ale unor băieței și găsim următoarele:

”Egalitate în faţa legii şi contribuţie istorică distinctă”. Direct pe site-ul oficial al BOR. Lecturând cel puțin în diagonală remarcăm abilitățile extraordinare de copy-paste ale jurnaliștilor Gândul. Să puricăm totuși puțin acest comunicat și să extragem următoarele:

Cele optsprezece culte recunoscute în România sunt egale în faţa legii, dar în context istoric primul dintre ele a avut o contribuţie spirituală şi materială majoră sau distinctă în constituirea şi modernizarea statului român prin contribuţia lui la Unirea Principatelor (1859), Războiul de Independenţă (1877) şi Unirea cea Mare (1918). Dacă Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului român, în urma predicării Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în părţile Dobrogei (parte a provinciei romane Scythia Minor), despre Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea se poate spune că a apărut în istoria poporului român abia la începutul secolului al XX-lea.

Apăi, dragii moșului, dacă sunteți slabi de înger, puteți hali această gălușcă așa ușor și repede, dar atenție, e cu surprize. Pe lângă restul comunicatului, care mie mi se pare grețos de atâta auto-ridicare în slăvi și ”hai să facem cu au făcut și alții că noi nu avem coloană vertebrală” vreau să atrag atenția asupra manipulării istoriei.

Așa cum puteți remarca și în savuroasele comentarii de pe Gândul, BOR se crede născută în timp de Traian i-o dădea la buci lui Decebal. Acum, fie vorba între noi, dacă ar fi să ascultăm tradițiile de la noi, însuși sfântul apostol Andrei, cel dintâi chemat, adică primul căruia Isus i-a zis ”Hai cu mine!”, ceea ce dacă veți citi cu atenție Biblia o să vedeți că nu e chiar așa, dar o lăsăm pe altă dată, spuneam că în tradițiile noastre se spune că acest Andrei, apostolul lui Isus a venit și a predicat în Dobrogea. Dacă veți merge la mare trecând Dunărea la Ostrov, undeva la lângă Ion Corvin e o peșteră în care se zice că a stat apostolul Andrei (aici). Să presupunem că omul chiar a venit, a propovăduit și a fost crucificat cu capul în jos de către romani. Totuși, romani, au apărut în Dacia abia prin anul de grație 100 e.n. și au cucerit-o în 106 e.n. Adică, la vreo 73 de ani de la moartea lui Isus. Deci, ca o concluzie simplă în Dacia se propovăduia creștinismul sau credința în Isus cam înainte să apară poporul român. Asta una la mână.

A doua la mână, creștinismul a fost întemeiat, tot conform tradiției, ca biserică, de Sfânții Petru și Pavel, la Roma, apostoli și ei, contemporani cu Gizăs Craist. Poanta abia acum urmează. Biserica s-a scindat. Poate vă mai amintiți că undeva prin școală ați auzit de Marea Schismă. Ei, asta s-a petrecut în 1054 e.n. și a presupus separarea Bisericii creștine în două. Cea de apus, sau catolică și cea de răsărit, sau ortodoxă. Această împărțire a fost cauzată de diferențele între anumite doctrine, puteți gugălui după ”cele patru puncte florentine” și veți găsi diferențele de bază. Puteți căuta și în dex definiția pentru ”ortodox” și dacă citiți a doua definiție vă mai prindeți de niște chestii.

Deci, dacă punem cap la cap, Biserica Ortodoxă a apărut, așa, cu clemență, abia în 1054. Aia mare, că aia română sigur mult mai târziu. Deci, mănâncă rahat cu polonicul. Dacă țipă că ”Noi suntem creștini, deci existăm de la începuturile bisericii”, apăi aflați că și Biserica Adventistă de ziua a șaptea sunt tot creștini. Dar altă latură, rupți din catolici puțin mai târziu. Dar și ei există tot de 2000 de ani ca și creștini. Deci? Unde e problema? De ce să fie BOR mai cu moț dacă tot recunoaștem în Constipație că religia ne-a propulsat pe culmi nebănuite?