Sclavi

Ce sclav e ăsta cu Loganul care merge doar cu 70 în pasaj!” gândește bemveistul agresiv din spate care s-ar da cu suta plus dacă n-ar fi plin de sclavi pe șosele. E șoseaua făcută de taică-su’. Sclavi sunt și pietonii că vor să traverseze și îi întrerup avântul. Gaborii? Sclavi, evident. N-au altceva mai bun de făcut decât să pitească mașina după boschete și să îl vâneze pe el. Sclavii de la radio n-au anunțat că azi la ora 14:08 va fi radar aici.

Ce sclav împuțit!” vociferează pietonul care era să fie făcut poster pe asfalt de un cocălar care gonea cu bemveul și uită că și mă-sa poate e pieton când traversează la coafor. Sclavi sunt și cerșetorii, dar și ceilalți pietoni care merg mai încet decât el că au plecat la timp de acasă și nu se grăbesc nicăieri. Sclav e și cel ce te împinge să își facă loc să meargă mai repede pe stradă.

Sclavi sunt și cei ce vând la semafoare ziare, că deh, sunt niște săraci care nu au bani de mașină și trebuie să își câștige traiul vânzând ziare în ploaie. Sclavi sunt și chelnerii care îți aduc o mâncare mai rece, și parcagii de care ți-e teamă să nu îți zgârie bibeloul numit mașină. Sclavi sunt șoferii care nu dau și ei 5 lei că i-ai păstrat loc de parcare. Sclavi sunt și șaormarii că se căciulesc la 1 leu și nu vor să îți dea șaorma mai ieftină deși tu ai bani în buzunar, dar ai asudat din greu alergând prin parcări după șoferi. Sclav e și Oprescu că a pus parcagii plătiți de primărie care te gonesc și taie chitanță. Sclavi sunt și ăia care ”stau 5 minute, nu plătesc”, sclavi sunt toți de la coadă care stau între tine și ghișeu când te grăbești. Iar tipa de la ghișeu? Cea mai sclavă că se mișcă ca ochiul mortului.

Sclav e controlorul că îți cere bilet, șoferul de autobuz că nu te-a așteptat, ăla care ascultă muzică la telefon fără căști, dar și toți călătorii că e aglomerat autobuzul/tramvaiul/metroul etc. Evident, tot RATB-ul și Metrorexul sunt la rându-le niște sclavi.

Mama și tatăl că nu ți-au luat iPhone 5 sunt sclavi. Muncesc ca boii și nu au bani de un amărât de telefon. Fratele mai mare e un sclav că nu te ia la party, iar sora mai mică, e combinată cu ratatul ala. Sclavă și ea. Bunicii? Off.. iar trebuie să îi vizitiez? Sclavi de la țară. Vecinii? Hahaha, sclavi nenorociți care n-au altceva mai bun de făcut decât să meșterească prin casă, să dea cu aspiratorul și să asculte muzică tare. Sclavi sunt șoferii care claxonează și nu auzi tu știrile, tramvaiul care trece și zdrăngăne ferestrele, soția că nu a venit cu berea din frigider mai repede.

Sclavi sunt toți care nu au aceeași părere ca și tine, cei ce nu te ascultă ce zici când tu ai în posesie adevărul suprem. Sclavi sunt cei ce ascultă altă muzică, cei ce citesc, sau nu citesc, cei ce înjura ceva ce ție îți place. Șanse mari să fie niște sclavi au și colegii și șefi de la serviciu. Evident că tu ești singurul care muncește prea mult și ei freacă duda. Dacă ai serviciu, dacă nu, toți angajatorii sunt niște sclavi, iar angajații, niște sclavi pe plantație. Sclavi sunt țiganii, ungurii, moldovenii, oltenii, bucureștenii, ardelenii, lipovenii, americanii. Depinde doar pe care parte a baricadei ești.

În fapt, niște sclavi sunt toți care nu îți seamănă în idei și comportament, origini și țeluri, modă și preferință, statut social și bani. Hmm.. parcă și ăla din oglindă e cam sclav că putea fi un pic mai slab, un pic mai arătos și poate mai dotat.