La moaște

E deja știut că românul are un respect deosebit pentru un mort, deși nu a dat pe el doi bani cât timp era în viață. Dar respectul suprem e pentru moaște. Românul e pupător de bucăți de oameni morți și e dispus să stea 8 ore la coadă ca să pupe timp de zece secunde un geam de deasupra unei bucăți de unghie a unui personaj despre care Biserica zice că a fost un sfânt. Dacă românul știe de la bunica de acele moaște, bunica tot de la Biserică / popă știe, deci toate drumurile duc tot la biserică.

Ca om întreprinzător, unul care nu are timp de pierdut și are niscaiva bani prin buzunare, poate rezolva foarte rapid problema pupatului de moaște. Pe scurt, se prezintă la unul mai amărât care e aproape în față, îi pune 100 de lei în palmă și îl trimite înapoi la coadă. Ăla, care câștigă 100 de lei în câteva zile, se va întoarce la cort și se va pune a doua zi la coadă, fericit chiar că se întoarce acasă și cu moaștele pupate și cu bani în plus. Nu e ilegal, nu e imoral, nu e păcat. E un serviciu care se plătește. Asta dacă nu vrea cineva să înceapă cu ”drumul căinței”, ”timpul de penitență și curățire până la moaște” și alte texte similare. Nu cred că îți faci mea culpa asupra păcatelor vieții în timp ce te îmbulzești cu zece oameni într-un metru pătrat. Nu cred că Sfântul Petru sau însuși Doamne-Doamne are un catastif în mână și își notează meticulos cine a pupat moaștele și cine a stat la coadă pentru ele.

Dar să nu divagăm. Un om și mai întreprinzător ar face un business adevărat. Ar aduna așa, vreo 10-15 indivizi, mai amărâți, și i-ar organiza. Nu mai mulți ca să nu se supere puhoiul de la coadă. Așa, la o sută de mii de gigei de la coadă, 10-15 nici nu se simt. După ce îi pune la coadă, nu pe toți odată, ci la interval de 30 de minute, așteaptă vreo 4 ore și începe să facă oferte.

”Loc la coadă la moaște, doar 4 ore până la moaște, 20 de lei!”

”Doar o oră până la moaște, ultima strigare, 100 de lei!”

Își ia și el cotă parte de la ei. Așa, vreo 20%. Dacă scoți 10 lei de la fiecare, 200 de lei pentru o zi de muncă nu e rău. Dacă e și ultima zi de moaște, poți chiar dubla prețul, iar dacă nu se vinde locul, ăla se mulțumește că a pupat și el moaștele. Doar nu a stat de 3 ori la coadă degeaba, nu?