Jumulici și cultura religioasă (ep.9 Ză oan end onli, Moses III)

Revenim la serialul nostru favorit, adică al meu, și reluăm firul povestirilor despre marele Moise. În episodul anterior, l-am lăsat pe Moise în fața unui tufiș cuprins de flăcări și încercând să dezlege cuvintele lui Dumnezeu care vorbea din boschete și spune că el e el. Mai precis, ”Eu sunt cel ce sunt”. Până să se dezmeticească Moise cum e el, brusc, noul preferat al Domnului, și trebuie să îi scoată pe evrei din Egipt, iată că primește primul sfat: să nu plece cu mâna goală. 

”21. Voi da poporului acestuia trecere înaintea Egiptenilor și când veți ieși, nu veți ieși cu mâinile goale,

22. Ci fiecare femeie va cere la vecina sa și de la cea care stă cu ea în casă vase de argint, lucruri de aur și haine și veți împodobi cu ele pe fiii voștri și pe fetele voastre și veți prăda pe Egipteni.” (sursa)

Vă rog să remarcați bunul sfat creștinesc primit de la însuși bunul Dumnezeu. Iubirea de aproape este un pic mai mică decât iubirea de aur și argint. Ca o mică paralelă, cred că astea sunt versetele preferate alte țiganilor. Dar să nu fim răutăcioși.

Totuși, Moise nu a crezut pe cuvânt un tufiș vorbitor, și și-a arătat neîncrederea în cele auzite. Drept urmare, Dumnezeu i-a transformat toiagul în șarpe, i-a albit mâna și l-a mai învățat șmecheria cu apa transformată în sânge. Însă, Moise, fâstâcit ca o fată mare, s-a arătat neîncrezător în abilitățile sale de orator, și se scuză că el are altceva mai bun de făcut, pe motiv că e bâlbâit. Deși trebuia doar să pocnească din degete și îl vindeca, Dumnezeu i-a zis că o să îl ajute fratele lui, Aaron levitul.

Pentru cârcotași, ne putem întreba: dacă Moise a supraviețuit ordinului faraonului care prevedea căsăpirea nou născuților băieți, cum de avea un frate? Un alt coșuleț pe Nil? Cum l-a salvat mama lui și pe el? Cum de trăiește bine-mersi într-o societate care nu ar trebui să aibă masculi de vârsta lui? Dar să credem pe cuvânt filele sfinte și luăm acțiunea ca atare.

Despre plăgile aduse de Moise asupra egiptenilor, în cel mai pur spirit dumnezeiesc, în episodul următor.