Jumulici și cultura religioasă (ep.6 Idiotul de Solomon)

Știți cine a făcut una din cele mai mari tâmpenii în toată Biblia? Taman ultra-înțeleptul de Solomon. Înainte de toate, puțină istorie. Undeva prin Facerea cap.32, un individ pe nume Iacov (sau Iacob cum se mai găsește în unele ediții) se caftește cu Cineva. La versetul 28 citim următoarele:

Zisu-i-a Acela: “De acum nu-ţi va mai fi numele Iacov, ci Israel te vei numi, că te-ai luptat cu Dumnezeu şi cu oamenii şi ai ieşit biruitor!”

Nu despicăm acum firul în patru despre cum un om l-a bătut pe Dumnezeu, ci menționam ca acest Iacov/Israel a avut 12 băieți. Acești frați sunt cei care l-au vândut pe unul dintre ei (Iosif) și care a ajuns în Egipt. După, din motive pe care nu le detaliem aici, au ajuns și ei acolo, de unde îi va lua Moise de mânuță și îi va târî prin deșert vreo 40 de ani.

Acum, cei 12 fii ai lui Israel sunt considerați, împreună cu tatăl lor, strămoșii celor 12 triburi ale lui Israel. De unde și cele 12 semeții (sau triburi cum sunt numite de istorici) ale lui Israel, și anume semețiile lui: Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Isahar, Zabulon, Dan, Iosif, Veniamin, Neftali, Gad şi Aşer.

Revenind la Solomon, este arhicunoscut acest individ pentru înțelepciunea sa, dar totul se duce pe apa Sâmbetei cu următorul sfat (Pildele lui Solomon, cap.3):

” 1.       Fiul meu, nu uita învăţătura mea şi inima ta să păzească sfaturile mele,

2.         Căci lungime de zile şi ani de viaţă şi propăşire îi se vor adăuga.

3.         Mila şi adevărul să nu te părăsească; leagă-le împrejurul gâtului tău, scrie-le pe tabla inimii tale;

4.         Atunci vei afla har şi bunăvoinţă înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor.

5.         Pune-ţi nădejdea în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe priceperea ta.”

Analizând puțin istoria oficială din Biblie a regatului lui Israel, în Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor) la capitolul 9 citim următoarele:

31.     Apoi a răposat Solomon cu părinţii săi şi l-au îngropat în cetatea lui David, tatăl său. Iar în locul lui s-a făcut rege Roboam, fiul său.

Ați auzit de Roboam, nu? Aaa, nu? Păcat. Pentru că e unul din cei mai idioți conducători din Biblie. După ce că Solomon l-a lăsat cu un regat șmecher și plin de bogății, acest Roboam nu numai că nu l-a mărit, dar l-a și divizat. Practic el a rămas cu Iudeea și Israelul s-a separat. Din cele 12 semeții (triburi) ale lui Israel, doar două au rămas cu el, a lui Iuda și a lui Veniamin. Restul i-au urat ”Sănătate multă” scrijelită pe pietre în praștie și pe săgeți.

În concluzie, Solomon, intuind că feciorul lui este de o prostie rar întâlnită, se gândește să îi dea un sfat ca să nu pice de prost:  ”Pune-ţi nădejdea în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe priceperea ta.

Adică un soi de: ”Fiule, tu ești atât de prost, încât mai bine te bazezi pe noroc decât pe ceea știi”.

Problema e că alți idioți, de o prostie și mai rară, bazându-se pe ”Înțelepciunea lu’ Solomon” au scos imbecilitatea cunoscută în istorie drept ”Crede și nu cerceta”. Consecințele sunt imposibil de estimat din nefericire. Toate din cauza unui tată, care, atunci când și-a văzut feciorul cât de imbecil poate fi, s-a gândit să-i dea un sfat. Prost sfat.

(sursă versete: Biblia Ortodoxă)