Jumulici şi cultura religioasă. (ep.5 Animalele III)

Scriam în episodul precedent că bunul Dumnezeu l-a lăsat pe bietul Noe să ghicească care sunt animalele curate și care sunt cele necurate. Vălul acestui mister se ridică în capitolul 11 al Leviticului, a treia carte a lui Moise (sursa).

Datorită numeroaselor directive Dumnezeiești, nu punem tot capitolul aici, ci spicuim din el. Astfel:

1.       În vremea aceea a grăit Domnul cu Moise şi cu Aaron şi a zis:

2.         “Grăiţi fiilor lui Israel şi le ziceţi: Iată animalele pe care le puteţi mânca din toate dobitoacele de pe pământ:

3.         Orice animal cu copita despicată, care are copita despărţită în două şi îşi rumegă mâncarea, îl puteţi mânca.”

Ca notă: Dumnezeu l-a ales pe Aaron, fratele lui Moise, să fie preot.

În continuare, bunul Dumnezeu vrea să fie clar pentru cei doi aleși, Moise și Aaron, și le dă câteva exemple, nelăsând nimic la voia întâmplării:

4.       Dar şi din cele ce-şi rumegă mâncarea, sau îşi au copita despicată sau împărţită în două, nu veţi mânca pe acestea: cămila, pentru că aceasta-şi rumegă mâncarea, dar copita n-o are despicată; aceasta e necurată pentru voi.

5.         Iepurele de casă îşi rumegă mâncarea, dar laba n-o are despicată; acesta este necurat pentru voi.

6.         Iepurele de câmp îşi rumegă mâncarea, dar laba n-o are despicată; acesta este necurat pentru voi.

7.         Porcul are copita despicată şi despărţită în două, dar nu rumegă; acesta este necurat pentru voi.”

Nu întelegem de ce a specificat două rase de iepuri în mod expres și n-a zis nimic de dromader, spre exemplu. Bonus, sunt curios care este zoologul care va declara că iepurii rumegă. Oricare dintre ei. Dar să mai spicuim niște instrucțiuni:

9.       Din toate vieţuitoarele, care sunt în apă, veţi mânca pe acestea: toate câte sunt în ape; în mări, în râuri şi în bălţi, şi au aripi şi solzi, pe acelea să le mâncaţi.

10.       Iar toate câte sunt în ape, în mări, în râuri, şi în bălţi, toate cele ce mişună în ape, dar n-au aripi şi solzi, spurcăciune sunt pentru voi.

13.     Din păsări să nu mâncaţi şi să vă îngreţoşaţi de acestea, că sunt spurcate: vulturul, zgripţorul şi vulturul de mare;

14.       Corbul şi şoimul cu soiurile lor;

15.       Toată cioara cu soiurile ei;

16.       Struţul, cucuveaua, rândunica şi uliul cu soiurile lui;

17.       Huhurezul, pescarul şi ibisul;

18.       Lebăda, pelicanul şi cocorul;

19.       Cocostârcul, bâtlanul cu soiurile lui; pupăza şi liliacul.

20.       Toate insectele înaripate, care umblă pe patru picioare, sunt spurcate pentru voi.

21.       Dar din toate insectele înaripate, care umblă în patru picioare, să mâncaţi numai pe acelea care au fluierele picioarelor de dinapoi mai lungi, ca să poată sări pe pământ.

22.       Din acestea să mâncaţi următoarele: lăcusta şi soiurile ei, solamul şi soiurile lui, hargolul şi soiurile lui, şi hagabul cu soiurile lui.

23.       Orice altă insectă înaripată care are patru picioare e spurcată pentru voi şi vă spurcaţi de ele.

24.       Tot cel ce se va atinge de trupul lor necurat va fi până seara;

25.       Şi tot cel ce va lua în mâini trupul lor să-şi spele haina şi necurat va fi până seara.”

 

De parcă ar avea de-a face cu doi americani care nu au văzut animale decât la zoo, Șeful nostru din ceruri insistă cu animalele:

29.     Din dobitoacele ce mişună pe pământ, iată care sunt necurate pentru voi: cârtiţa, şoarecele şi şopârla, cu soiurile lor;

30.       Ariciul, crocodilul, salamandra, melcul şi cameleonul.

Să reținem faptul că și dacă se ating de ele oamenii devin necurați – ceea ce presupunea să nu mai intre în tabără până seara. Sunt tare curios ce mâncau oamenii ăia în mod normal, de vreme ce bunul Dumnezeu a ținut să le precizeze în mod expres să nu mănânce insecte, pelicani și lilieci.

Oare țânțarul e curat sau necurat? Sau muștele? Șleahta lui Moise târâtă prin deșert 40 de ani avea turme după ei. Turmele au muște, că doar nu dădeau lâna oii cu Raid și coada vacii cu K300. Păi, îngrijitorii ăia au fost zi de zi necurați, că sigur îi atingea o muscă.

Mai remarcăm că toți biologii, zoologi, naturaliști, insectologii și scârboșeniicumaimultesaumaipuținepicioarelogii sunt toți niște idioți. Auzi la ei! Insectele sunt hexapode, adică au șase picioare. Nu spune Biblia clar că au doar patru? Toate orele mele de biologie au fost o minciună.

Degeaba ne închinăm noi la sute de icoane, facem jdemii de biserici și pupăm moaște cât timp halim ceafa de porc, insecte în somn, arici, cârtițe și huhurezi. Nici francezii cu melcii lor nu sunt mai prejos.

Cine zicea despre carnea de struț că e sănătoasă minte cu nerușinare. Scrie clar în cărțile sfinte că e necurat. Adio cizme și poșete din piele de crocodil. Adio mici și cefe de porc, la grătar. Adio șoricei în frigare și adio șerbet de lebădă.

Gata! Halim numai insecte cu patru picioare, dar doar alea ”care au fluierele picioarelor de dinapoi mai lungi, ca să poată sări pe pământ”. Și scoarță de copac. După ce verificăm să nu fie vreo furnică necurată pe acolo.