Jumulici în drumeție (ep.9 – Semiturul României II)

Cum în prima zi m-am delectat pe traseul Bucale – Drobeta, urmează ziua a doua.

Day 2 – Luni

În timp ce marea majoritate a oamenilor boscorodeau la prima oră și cu ochii cârpiți de somn își pregăteau cafeaua ca să plece la muncă, eu m-am trezit cu noaptea în cap. Deh, o după-amiază și o noapte plină de somn. Având în vedere că micul dejun se servea abia de la ora opt și ceasul arăta vreo șase dimineața, am decis să purced în oraș să vizitez ce îmi propusesem cu o zi înainte. Punctez mai jos:

  • am descins către port. Trist.
  • de la port m-am dus spre cetate. Și mai trist. Totuși, făceau ceva, o reconstruiau/recondiționau. Cam cât credeți că le va lua la 5 gigei cu roabe (mă refer la cazanul pe roată nu la sclave) să reconstruiască o cetate?
  • m-am plimbat pe faleză. Enorm spus faleză. Era o uliță asfaltată, plină de boscheți în stânga și în dreapta de eram atent în toate părțile să nu apară vreo haită de câini să mă întrebe de sănătate.

După această scurtă plimbare, m-am întors la pensiune să halesc. Cine dorește o cazare decentă în Drobeta îi recomand cu căldură locația. După, purces la drum în direcția Porțile de Fier, Orșova, Cazanele mici și mari, retur Orșova cu final la Băile Herculane unde urma să înnoptez. Să punctăm mai jos detalii de pe traseu:

  • Porțile de Fier. Acolo e și un punct de trecere la sârbi, se trece fix peste baraj. Am fost acum câțiva ani, dar o să detaliez într-un episod viitor. Muzeul de la Porțile de Fier e interesant de văzut și nici nu era scump. L-am văzut cu altă ocazie, iar în acest traseu nu l-am putut vedea deoarece, după cum sunt convins că știați, lunea muzeele sunt cam închise. Oprit, făcut câteva poze, pornit la drum.
  • Am trecut prin Orșova ca glonțul, cu 50 km/h, plănuind să mă opresc la întoarcere. Drumul spre cazane este strâmt și prost. Nu cel mai prost, doar prost. Peisajul este superb. Pac-pac câteva poze în zona cazanelor mari și mici, zâmbit puțin la Decebal și înapoi la Orșova. Am remarcat cu plăcere faptul că micii întreprinzători din zonă mișcau ceva: plimbări cu barca și suveniruri. E ceva față de pustiul care l-am văzut acum câțiva ani.
  • Orșova a rămas același oraș mic și cochet pe care îl știam. Recomand cu căldură urcușul sus la mânăstire pentru peisaj și o cafea pe faleză. Doar pentru a mai bea o cafea pe faleză m-aș reîntoarce acolo.
  • Din cauza cârnatului de GPS, am explorat și mahalalele Băilor Herculane. M-a scos din strada principală promițându-mi marea cu sarea, că ajung mai repede, că e drumul mai bun și m-a băgat prin niște străduțe mici și proaste cu dărăpănături în stânga și în dreapta de mă întrebam ce naiba caut acolo. După cum aveam să aflu mai târziu, cam toată stațiunea e o dărăpănătură.
  • Cazat la hotel. Deși nu era un hotel spectaculos, a fost cel mai scump hotel din tot turul. Mi-a dat în schimb acces la o împuțiciune de piscina de 3 metri pătrați cu apă sulfuroasă. Împuțiciunea venea de la sulf, ca mai în toată stațiunea de fapt.
  • Pentru că am ajuns devreme în Băile Herculane, mi-am permis să mă duc și la ștrandul cel mai bine cotat din oraș. Nu m-am dus la 7 izvoare că vroiam să beau o bere așa că m-am dus la Sara (căutați voi pe net că nu vreau să le fac reclamă. Dacă vreți mai multe detalii lăsați un comment sau dați un mail). Evident că la Sara nu se intră prin stradă, unde sunt ușile, ci trebuie să ocolești juma’ de cartier. Noroc că sunt cartiere mici. Ștrandul presupunea întinderea prosopului pe asfaltul din jurul piscinei. Am avut noroc că am găsit o masă la ”terasă”, la umbră. Deși era 17:00, afară erau 40 de grade și de prăjeai instant. Berea a fost rece.
  • Seara m-am plimbat prin stațiune. Văi de căpu’ meu ce distrusă e. Nu am cuvinte. A fost super sexy la vremea ei dar dezinteresul național a dus-o într-o stare deplorabilă.

Am fost foarte deprimat de starea Băilor Herculane și refuz să pun poze triste. Poate fac un episod special. Mâine, avem o zi lungă. Ajungem pe Transfăgărășan.

Poza 1 – Cazanele Mari

20130729_111337

Poza 2 – Un peisaj din Băile Herculane. Unu fain, fără dărăpănături vizibile

20130729_135529