Jumulici în drumeție (ep.13 – Semiturul României VI)

După o noapte foarte relaxantă petrecută în Băile Olănești, nu de alta, dar la aproape 200 de lei camera pentru o noapte, trebuie neapărat să dormi foarte relaxat, altfel înjuri de mama focului că ai dat o căruță de bani pentru o cazare care nu îi merită, într-o locație care nu îi merită, am plecat spre Ocnele Mari. Am zis că puțin aer salin nu strică.

Fiind deja de 4 zile pe drumuri, lipsa indicatoarelor nu m-a mai surprins, noroc că îmi făcusem temele și mă orientasem pe Google Maps și Street View, altfel, să dibui un obiectiv în România, îți trebuie noroc și răbdare. Mergând pe niște ulițe asfaltate, am ajuns la Ocnele Mari, am parcat, am plătit un preț derizoriu la intrare, și m-am suit în microbuz. Zic derizoriu deoarece pentru 10 lei, nici măcar 3 Euro, puteai sta toată ziua în salină, unde aveai o droaie de facilități. În orice țară mai spre vest, pentru orice chichineață trebuie să decartezi măcar 5 Euro. Revenind, mă așteptam ca microbuzul să ne lase la intrarea în salina, dar, nuuuu, a mers 30 de metri, a cotit în spatele unei clădiri și hop, eram în salină. A mers vreo 3 minute în munte, printr-un tunel iluminat apoi a parcat în fața unei porți. Eram la intrarea în salina, care, în fapt, era la 1 km adâncime în munte. Poze din salină regăsiți mai jos, oricum, merită, dacă aveți drum, să vă abateți pe acolo.

Acum, să nu fiți ca mine, curajoși și plini de testosteron și să ziceți ”Un tricou e de ajuns” că ajungeți să tremurați ca un rahat sărat. Când am ieșit am apreciat cele 35 de grade de afară așa cum un copil mic se repede pe calorifer după ce a stat 3 ore jucându-se în zăpadă. Am plecat din Ocnele Mari, am ocolit Râmnicu Vâlcea pe la sud și m-am îndreptat spre Curtea de Argeș. Peisajul superb, drumul în schimb, pe anumite porțiuni, cred că e de pe vremea lui Mircea cel Bătrân după ce s-a caftit cu Baiazid. Pentru cunoscători, mă refer la 73C, care e o scurtătură între Râmnicu Vâlcea și Curtea de Argeș. O scurtă oprire la Mânăstire să vedem unde a făcut Manole bodybuilding cu Ana, unde, dacă intrați cu tupeu și nu vedeți ghereta mică din dreapta, nu plătiți taxa de plimbare prin curte. Suvenirurile din zonă sunt tipice pentru orice destinație turistică românească: puști cu beculețe, săbii de plastic, table, Modelino, căni cu Vlad Țepeș și niște blănuri.

Apropiindu-mă vertiginos de ora prânzului, am zis să purcedem repede la drum să ne bucurăm de lumină pe Transfăgărășan, cu tot cu oprire la cetatea Poienari. Cu această ocazie recomand călduros hanul de la poalele cetății unde am mâncat bine și la un preț decent. Despre cetate, vă recomand să va alocați o oră pentru urcare și niște calorii de ars. De meritat, las fotografiile de mai jos să vorbească. Apoi am admirat previzibilul jeg de la Vidraru și recunosc spășit că mi-am băgat piciorul în cățărarea la platforma cu statuia insului cu fulgerul în mână, nu de alta, dar cele 1480 de trepte de la Poienari mi-au tăiat orice alt având pionieresc care ar presupune trepte și urcuș.

Transfăgărășanul, probably the best road în the world cum se laudă unii că ar fi spus băieții de la Top Gear, m-a întâmpinat cu ploaie. Partea bună a fost spectacolul de culori și verdele intens care într-o zi cu soare s-ar fi văzut cu totul altfel. Partea proastă e că mergi ca pe ace să nu îți fugă fundul la mașină, nu de alta, dar ar fi pentru ultima dată când îți fuge. Tropăiam mărunt să ies din tunel să văd spectaculoasa imagine cu Transfăgărășanul coborând spre Bâlea Cascadă, unde aveam rezervare să dorm, să vizitez cabana Bâlea Lac, lacul, ghețarul și să țopăi ca un prichindel scăpat de sub privirea atentă a părinților. Când colo, ceață! Dar ce ceață, că nu vedeai nimic, nici măcar tarabele cu kitsch-urile chinezești de pe margine. Drept urmare, am lăsat totul baltă, am plâns puțin în barbă, iar după puțin timp am zis să facem un filmuleț să îmi aduc aminte de ce am plâns în barbă. Îl găsiți tot mai jos.

Mâine era programata cea mai lungă zi: Bâlea Lac, Făgăraș, Codlea, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, cu o grămadă de opriri, inclusiv la Sf. Ana.

IMG_2721 IMG_2720 IMG_2760 IMG_2762 IMG_2766 IMG_2770 IMG_2772 IMG_2796 IMG_2794 IMG_2793 IMG_2813 IMG_2810 IMG_2806 IMG_2799